30 August, 2012

Lawatan di sebalik tirai besi

Unit Bimbingan dan Kaunseling telah menganjurkan satu lawatan ke Penjara Marang. Seramai 38 orang pelajar serta 5 orang guru telah mengikuti lawatan ini. Program yang pertama kali dianjurkan ini telah mendapat sambutan baik daripada kalangan pelajar.

Rombongan ini tiba di Penjara Marang sekitar jam 10.30 pagi dan disambut oleh Pegawai Penjara, Sarjan Azman. Para peserta dibawa melihat bilik lawatan untuk ahli keluarga bertemu dengan tahanan. Peserta lawatan diberi peluang menggunakan interkom untuk berual-bual dengan 2 orang banduan ramaja yang menerima hukuman penjara selama 5 tahun atas kesalahan senjata api.

Kemudian, rombongan dibawa ke dewan untuk diberi taklimat berhubung dengan Penjara Marang. Akhir sekali, para pelajar dibawa ke Galeri penjara, untuk melihat hasil kerja banduan seperti batik,songket, perabot dan gubahan.

Bas bergerak meninggalkan Penjara Marang pada jam 12.00 tengahari.

Guru yang turut serta ialah, Cikgu Siti Nor Khairiyah, Cikgu Noorasmah, Ustaz Tengku Zulkeplee, Cikgu Abdul Hadi dan GPK HEM.
di hadapan pintu utama Penjara Marang

Cikgu Hadi (Jurufoto sekolah) bersama pegawai penjara...

antara hasil kraftangan banduan...

Guru pengiring bergambar bersama personaliti popular Alfalah...SHOW

Pertandingan Kuiz Sejarah

Sempena Bulan Kemerdekaan, satu pertandingan kuzi sejarah telah diadakan bagi memeriahkan sambutan bulan kemerdekaan peringkat sekolah. Pertandingan ini dikendalikan oleh guru-guru sejarah dan diketuai oleh Cikgu Adnan Hamzah selaku Ketua Bidang Kemanusiaan.

Kursus Kendiri Remaja

Seramai 60 orang pelajar tingkatan 1 dan 2 mengikuti Kursus Kendiri Remaja selama 3 hari 2 malam di Komples Rakan Muda, Mak Lagam.

Kursus ini kendalikan oleh fasilitator JHEAT (Bahagian Pendidikan) yang terdiri daripada Ustaz Sahari Anuar, Ustaz Rudaini dan Ustaz Tengku Zulkeplee. Selain itu, penceramah jemputan, Ustaz Ahmad Jihaduddin dari SM. Imtiaz Kemaman turut dijemput untuk menyampaikan ceramah kepada para peserta kursus.

Kaunselor sekolah turut memainkan peranan penting bersama-sama guru penyelaras program, Ustazah Salbaniah Ali.


Pertandingan Deklamasi Sajak Kemerdekaan

Pada 30 Ogos, bersempena Sambutan Bulan Kemerdekaan, telah diadakan satu pertandingan deklamasi sajak di Dewan Besar Al-Falah. Pertandingan ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada para pelajar.

Seramai 12 orang peserta telah berentap untuk merebut hadiah yang dipertandingkan.

28 August, 2012

Jamuan Hari Raya....

Seramai 40 orang pelajar yatim dan miskin dijemput untuk menghadiri majlis hari raya di pejabat Daerah Kemaman. Pihak Pejabat Daerah menyampaikan wang hari raya buat semua pelajar Al-Falah, mereka turut dijamu dengan pelbagai juadah istimewa termasuk daging kambing bakar, lemang, nasi minya, nasi dagang, ketupat, sate dan pelabagi kuih-muih, ABC, pelbagai jenis minuman dan buah-buahan.

Menariknya, semua pelajar menaiki bas, bersama-sama 4 orang guru pengiring. Jarak tidak sampai 1 kilometer.

Guru pengiring : GKP HEM, Ustaz Tg Zulkeplee, Ustazah Salbaniah dan Cikgu Wan Nabihah Adilah